Avis

Avis
Teraz jest Pn maja 19, 2025 13:54

Strefa czasowa: UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: gdy tylko pojawi sie pytanie
PostNapisane: So sty 14, 2023 10:34 

24 lutego 2022 roku armia Putina napada na Ukrainę. To pierwsza od dziesięcioleci sytuacja, która bez cienia wątpliwości jest w stanie zburzyć nie tylko europejski, ale i światowy porządek.Erdogan, w czasie wspólnej konferencji prasowej, oznajmia: – Szwecja musi spełnić pewne wymagania. Przede wszystkim Sztokholm musi wydać nam terrorystę Bülenta Keneşa.

Wyrok potrójnego dożywocia
Mężczyzna, którego wymienił turecki prezydent, od 2016 roku jest w Sztokholmie, do którego uciekł z Turcji.

– Nie jestem terrorystą. Jestem dziennikarzem. Cenię sobie demokrację, wolność słowa i pokój – zapewnia BülentKeneş, gdy do niego dzwonię. udrażnianie zlewu Ursus, przepychanie przepychanie kanalizacji w Ursusie, kanalizacja przepychanie rur mszczonów, wuko mszczonów kuchnia wuko Józefów zlew przetkanie zlewu Józefów czyszczenie kanalizacji wuko brwinów, wuko czyszczenie udrażnianie zlewu brwinów, toaleta wuko pruszków, wuko komorów kanalizacja deszczowa wuko rembertów, ścieki wuko falenica zlew kuchenny przepychanie zlewu Ząbki, wuko ząbki

– Dlaczego Erdogan uwziął się akurat na pana?

– Myślę, że wymienił moje nazwisko, bo dobrze mnie zna i pamięta – mówi Keneş. – Poznaliśmy się jeszcze z 2001 roku, na początku jego kariery politycznej. To mnie udzielił jednego z pierwszych wywiadów. I choć trudno w to teraz uwierzyć, byłem wtedy pod jego sporym wrażeniem. Dziś on mnie nienawidzi, uważa za zdrajcę i chce mnie dopaść. Z kolei ja uważam go za skorumpowanego islamofaszystę.

Pracę w mediach Keneş zaczynał w dzienniku "Zaman" (czas - pol.).

– W najlepszym momencie mieliśmy 1,2 mln egzemplarzy nakładu – wspomina. – Nasza największa konkurencja, czyli dziennik "Hürriyet", ukazywał się w 350 tysiącach egzemplarzy. Żeby sprostać popytowi, mieliśmy sześć nowoczesnych drukarni w całej Turcji. Było tak do 4 marca 2016 roku. Wtedy wpadła do redakcji policja i nas zamknęła. Próbowaliśmy się bronić, ale nie jesteśmy przecież jakimiś partyzantami, tylko dziennikarzami.

Niepokój jest tak wielki, że Szwecja i Finlandia, bojąc się nieobliczalnej i morderczej polityki Rosji, postanawiają przystąpić do NATO.

Tytuł:
PostNapisane: So sty 14, 2023 10:34 

Tytuł: Re: gdy tylko pojawi sie pytanie
PostNapisane: So sty 14, 2023 10:35 

Organizacje zajmujące się ochroną wolności słowa podają, że w więzieniach tureckich siedzi obecnie około 270 dziennikarzy, ale też np. redakcyjnych grafików. Niektórzy dostali wyroki dożywocia.

- Skazano ich za obrazę prezydenta, rzekomy terroryzm czy próbę obalenia rządu – wymienia BülentKeneş. – Ja sam mam wyrok potrójnego dożywocia. Za co? Za próbę destabilizacji tureckiego parlamentu, chęć obalenia rządu, bycie spiskowcem, członkiem organizacji terrorystycznej oraz – dodatkowo - separatystą. Wszystkie zarzuty są sfabrykowane. Na szczęście zdążyłem uciec z Turcji, zanim mnie na dobre dopadli.

Tak się zmieniał Erdogan
– To jak to było z tą pańską fascynacją Erdoganem?

– AKP, czyli Partia Sprawiedliwości i Rozwoju, doszła do władzy w 2002 roku z programem akcesji do Unii Europejskiej. Deklarowała również, że jest gotowa spełnić unijne warunki związane z prawami człowieka – wspomina Keneş.

– Wcześniej w Turcji ostatnie słowo zawsze należało do generałów, bo to armia miała przemożny wpływ na życie w kraju. Tymczasem Erdogan zapowiedział demokratyzację, odsunięcie wojskowych na boczny tor, pluralizm, wolność słowa i otwarcie na Zachód. Ciężko było mu nie kibicować – wyjaśnia.

Co przytomniejsi znajomi ostrzegali Keneşa, że to tylko fasada, a tak naprawdę partia Erdgana ma korzenie w radykalnym islamie i pewnie prędzej czy później do tej ideologii

Tytuł:
PostNapisane: So sty 14, 2023 10:35 

Strefa czasowa: UTC